Na, ki ugrott rá a címre? Gőzöm sincs, hogy miért is ez a neve ennek a sütinek, de ha egyszer így hívják, nincs mit tenni. Szász vidékről, a Szeben melletti Ágota környékéről kaptam a receptet. Lehet duplázni ay adagokat, s akkor nagyobb tepsiben sütni. Nekünk most így volt jó, ráadásul még van belőle, tehát jelentkezőket elfogadok.
Hozzávalók:
- ½ l tej,
- 4 tojás,
- 11 dkg liszt,
- 12,5 dkg cukor,
- 2 tasak vaníliás cukor,
- 12,5 dkg vaj.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikavarjuk, hozzáadjuk a megolvasztott, langyosra hűlt vajat, majd a lisztet és a tejet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a tejes masszába kavarjuk. Sütőpapírral bélelt piteformába öntjük a tésztát, előmelegített középmeleg sütőben szép pirosra sütjük (~160°C, 45 perc).
Nagyon passzolt mellé a vörösborban sült meggy. Nyammmmmmm.
9 megjegyzés:
Szerintem tudom, miért okoska a neve. Mert úgy sül meg az egész, mintha alul tészta, középen krém, felül meg máz lenne rajta. Vagy valami ilyesmi:)
Mindenesetre, nagyon finom lehet!!!:) Én jelentkezem!:)
Nem semmi ez a pite:)És a vörösborban sült meggy...hm...
Edith, nálad is lehet egy pont. Akkor okoska indul a Maros partjára.
Rubin Gabyval megtárgyaltuk a FB-on, hogy ez a tejespitének tejtestvére :D
Hasonló mint nálunk az intelligens krémes...Azt hiszem az 8 tojás és egy liter tej... Nagyon finom sütemény! Jó ez a név is! :o)
Aha, a pont nálam van. Eszembe jutott: intelligens krémes az általam ismert neve.:)
Hogy ti, lányok, milyen inteligensek vagytok :DD
Meg okoskák, naaaaaa!!!:) :D:D:D
Hát így ha követi Oldalborda a blogot. Hangos felolvasásban kellett részesítenem, a megjegyzéseket illetően, hogy lássa nem attól a 4 dl sörtől vihogok úgy amit kb. 1 órája toltam magamba.
Jajj nagyon guszta:)
Megjegyzés küldése