Oldalak

2015. 11. 03.

Birsalmás libaleves

Idén nem csak a gesztenye, a birsalma is szépen beérett Brassóban is. Egyetlen almácska kivételével (melyet nem értem el) leszedtem az egészet. Ne gondoljatok sokra, öreg fácska, ráadásul eléggé ránőtt a környezete, télen igyekszem majd szabadabbá tenni, hátha jövőre meghálálja. Első körben egy finom leveskéhez használtam a termésből. Na jó....Kicsilány nem rajongott érte, konkrétan baromira húzta az orrát és fújjogott volna, ha ezt elnézném neki. De mert ételre semmilyen körülmény mellett nem szabad fújjogni, így csak kommentált, de azt keményen. Sebaj, nekem ízlett, másnak is a családból. Majd megérik ő is erre :)


Hozzávalók: 
  • egy liba csontos részei (a mellcsont, szárnyvégek, bőr nélküli nyak, hát, lábak); 
  • 2 nagyobb birsalma, 
  • 1 petrezselyemgyökér, 
  • 3 sárgarépa, 
  • 1 kis hagyma, 
  • 2 dl tejföl, 
  • 1 evőkanál étkezési keményítő, 
  • só, 
  • bors.

A libahúst, a zöldségekkel együtt, hideg vízbe főni tesszük, enyhén megsózzuk és borsozzuk. Amikor a hús megfőtt, kicsontoljuk, a húst visszatesszük a levesbe. A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felkockázzuk és a leveshez adjuk. Pár perc alatt megfőzzük a gyümölcsöt. Ezalatt a keményítőt elkeverjük a keményítővel, majd hőkiegyenlítve a leveshez adjuk. Aki szereti, tehet bele egy kevés citromlevet.

3 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Ilyesmit főztem már, és idénre is be van tervezve, mi nagyon szerettük. A Gyerekek az új ízeket nem mindig díjazzák, de gondolom azért Ő sem maradt éhen:)

Anikó írta...

Ez a leves finom lehet, még soha nem ettem így libalevest, én már megfőztem az összes birsalmánkat kompótnak, de ha kapok még a piacon, fogok venni és megfőzöm ezt a levest :-)

4Gyerek írta...

Éhen nem maradt, de azért valamennyi levest kellett egyen. Utána aztán nekifeküdt, pucolt egy csomó gesztenyét, elkészítette magának, s jól belakmározott. Amíg van dió, mogyoró, mandula, gesztenye - nem kell az én Kicsilányom az éhezéstől félteni :)