Oldalak

2011. 01. 19.

Mai kenyér meg nem minden iskolás egyforma



Ma reggelre már csak valami félszáraz bagettek voltak itthon miután a két iskolásnak felpakoltam a tízóriást. A tegnap este bekevertem egy adag öregtésztát, így ma szépen nekiláttam a sütkérezésnek. Tavaly mikor rengeteget fájlaltam a hasam, s folyt a találgatás, hogy mi bajom lehet, egy adott pillanatban gyomorsav nézett ki hunyónak. Na akkor grahamkenyér fogyasztást ajánlottak. Húgom pedig nem is lenne a tesóm ha nem helyben ugrik, s drága komámmal (aki pedig a gyermekeim már nem használt mindenféle kisbaba cuccait fuvarozta oda) visszafele huszonkiló grahamlisztet küldött. Sütögettem is a kenyereket, de Oldalborda olykor kijelentette, hogy biza a fehér kenyeret hiányolja, mert milyen már a lekváros kenyér ha nem fehér kenyérből eszi. De ma ismét grahamos készült.
Épp a lányokért indultam a suliba, az ajtón kilépés előtt vettem ki a kenyeret a sütőből. Kenyérke recipéért meg hova máshova mehettem volna mint Limarához. Kicsit a saját stílusomhoz alakítottam.
Hozzávalók
  • 25 dkg öregtészta
  • 0,7 dl tejsavó
  • 2 dl víz
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 tk búzasikér
  • 20 dkg grahamliszt
  • 30 dkg fehérliszt
  • 2 ek olaj
  • 1 dkg élesztő


A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe teszem, a folyadékot legaljára, a többit mikor hogy adódik. A kenyérsütő dagasztó-kelesztő programját indítom, majd 1,5 óra után kiveszem, a kenyértésztát nyújtódeszkán kilapogatom, formázom, majd egy 8 litres kacsasütő jénaiba teszem, amelynek az aljába egy darab sütőpapírt helyezek. A jénaira a tetejét is ráhelyezem. 30 perc elteltével bemelegítem a sütőt, alsó-felső fűtésen 230 fokra. Kb. 25 perc kell, hogy elérje az említett hőt. Ekkor a jénai tetejét leveszem, a tető belsejét megspriccelem vízzel, a kenyeret 3 helyen pengével bemetszem, s visszateszem a tetőt, majd mehet a sütőbe. 50 percig sütöm. Ha világosabb kenyeret akarok, elég 45 perc is. A sütési idő elteltével vigyázva kiveszem a sütőből, óvatosan leemelem a tetőt (forró gőz könnyen felcsap), majd rácsra téve hagyom kihűlni. Rácsra helyezve megspriccelem hideg vízzel, kis szerencsével a kenyér beszélgetni kezd. Cserepesedik a kérge.

Ha valaki nem tudná még az öregtésztát, akkor azt is leírom. Este beteszem a következőket a kenyérsütő üstjébe, majd 20 perc dagasztóprogram után a gépet lezárom, az üstöt egy zacskóba teszem, s be a hűtőbe. Másnap ismét indítom a dagasztó programot, de csak addig míg gombóc formálódik a tésztából. Ekkor tároláshoz használható, fedeles műanyag tálba teszem, s mehet a hűtőbe (vigyázat, dagadni fog, megtörténik ha kicsi a tál, az öregtésztánk kinyomja a fedőt s terjeszkedni fog).
Hozzávalók:
3 dl víz
50 dkg liszt
csipet só
1 dkg élesztő
1 tk cukor

Ja, s az iskolások. Elsőszülött enyhén szólva útál tanulni. Nem érdeklik a jegyek, semmi lelkifurdalása nincs ha épp nem a szülők igényének megfelelő jeggyel tér haza. Középső csajom ugye elsős. Eddig a NJ (azaz a nagyon jó) minősítések voltak kizárólag az ellenörző könyvecskéjében. Ma hazafele mondja eléggé lehangoltan, hogy ismét kapott jegyet (tegnap is, tegnapelőtt is, de akkor nagyon jókat). Már balsejtelmeim voltak. Kérdem milyen jegyet. Mire ő: egyel kisebbet. Ráadásul számtanból. Hát nem repestem az örömtől, de bíztosítottam arról, hogy gyakorolunk, rajtunk nem múlik a javítás. De ő teljesen mélabús volt. Épp az ebéddel bütyköltem, ismét a mai számtanról beszéltünk, s kérdi, hogy az eddigi sok NJ minősítés javítja-e a mai mínuszt. Mondom milyen mínuszt, mikor csak Jóról volt szó. Hát kiderült ő ugyan egyel rosszabbat említett, s én gondoltam egyből csak a Jó-ra. Mínusz NJ meg sem fordult az én fejemben mint egyel rosszabb. Hát alig tudtam elmagyarázni a könnyeivel küszködő drágámnak, hogy a mínusz az kizárólag az ellenőrző könyvecskéjében szerepel, a naplóba olyansmi nem kerül, s ettől a mai incidenstől ő még nagyon is jó tanuló.

8 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Egyem a kis szívét, hát mi történt? Sikerült megvigasztalni?

A kenyered gyönyörű :-) Egy időben sok graham kenyeret sütöttem, míg Zuram el nem kezdte visszakönyörögni a sima, hagyományos fehér kenyeret :-)

4Gyerek írta...

Hát az történt, hogy röpfelmérőt írtak, nem maradt ideje leellenőrízni, s 2 helyen az összeadást meg a kivonást felcserélte. Nem tudom pontosan, hogy kivonás helyett összeadott avagy fordítva.

Kenyér: akkor ezek szerint a pasik kenyérileg egyet akarnak.

Tücsök Bogár írta...

Én is fehér kenyér párti lennék! Mostanában barátkozom a grahammal, de egyenlőre csak szigorúan felesben a fehér liszttel.
A kenyered gyönyörű!

Praliné Zsuzsi írta...

Úgy látszik, kivétel erősíti a szabályt :) Az én párom kedvencei az extra-barna teljes kiőrlésű csodák :) Én is felesbe szeretem a legjobban! A te kenyérkédből simán beválallnék pár szeletet!

Névtelen írta...

Szegény Elsős....! Azért sikerült megvigasztalni, ugye?

A kenyé recepted elmentem,nagyon jól sikerült,gratulálok! Nekem is Graham és teljeskiőrlésű kenyereket kell ennem, a párom is fehérkenyér (konkrétan bagett) párti:)

Gál Edith írta...

Gyönyörű a kenyered!!!

sedith írta...

Egyszer írtad nekem, hogy a zöd Pambac-nak vannak a leginkább réteslisztes jellemzői. Amíg nem volt kenyérsütőgépem, ezt semmiféle módon nem érzékeltem, egy kitűnő liszt volt sütihez, főzéshez, mindenhez. Akkor szembesültem a dologgal, amikor karácsonyra hófehér kenyeret (is szerettem volna), és szépen bepakoltam a gépbe a 40 dkg Pambac-ot és 20 dkg réteslisztet. Na, tudod, mi lett belőle?! Szalonna. Méghozzá lyukacsos szalonna.:P Ékkor értettem meg, miért írtad, hogy az rétesliszt.
Azóta nem is használtam kenyérbe, most a 480-as és 550-es "fehérliszteket" használom, megspékelve mindenféle-fajta más teljes kiőrlésűekkel. Tiszta fehér kenyeret nem is szoktam igazából. És eddig még mindig csak a gépben sütöttem meg. Az a helyzet, hogy nincs megfelelő sütőedényem. Az ócskán vadászom az ovális jénait fedővel erre a célra, de még nem sikerült lelőni. :D

4Gyerek írta...

Az tény és való, hogy anno mikor a kacsasütő jénait vettem (bár löketem nem volt akkor a megnevezéséről) csak a család létszámára való tekintettel tetszett meg (s akkor a fiam még csak tervben volt). Tehát vadászd csak, kincs lesz a konyhádban ha egyszer szert teszel rá.
Amúgy ha nem használom a graham lisztet, s Oldalborda kérése szerint a fehér kenyér készül, akkor ezt a Pambac-os lisztet használom, ugyanezen recept szerint, persze akkor nem 30 hanem 50 deka fehér liszt kerül bele. Nálam ez annyira bevált, hogy ezen nem módosítok.
Évekkel ezelőtt volt egy krumplis kenyér recim, azt használtam a kenyérsütőben sütéshez. Csak ott mindig krumplit kellett főzni, plusz macera volt.