Oldalak

2011. 01. 08.

Mákos beigli új köntösben



Tudom, tudom. Amerre az ember szeme ellát, már mind látható volt virág formátumban a beigli. Hát jelentem az én szemeim csak a mostani ünnepek előtt látták. Úgy voltam vele, mint az újszülött a viccekkel. Nekem új volt. Először Chef Vikinél kaptam fel a fejem, hogy aztán láthassam Tücsök Bogárnál, meg tuti máshol is, csak épp nem jegyeztem meg. Már említettem, hogy az idei diótermés közel semmi se volt, Oldalborda meg bármikor a mákosra teszi le a voksát, így naná csak mákos beigli készült, diós nem.
A tésztáját most az Anyukám féle foszlós kalács alapján készítettem, évek óta ez a tuti befutó nálunk.

Hozzávalók:
Tészta:
  • 2,5 tej
  • 51 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 4-5 dkg langyos vaj
  • pici csipet só
Töltelék:
  1. 15 dkg mák
  2. 15 dkg apró szemű kristálycukor
  3. mazsola (most szépen elfelejtettem)
  4. 5 dkg olvasztott vaj
Tetejére pedig kis tejjel elkevert tojássárga.


Évek óta a "személyzet" dolgoztatását részesítem előnyben, így a tészta dagasztását természetesen a kenyérsütő dagasztó programjára bízom. Az üstbe először a tejet, élesztőt, cukrot, tojást teszem, erre jön a liszt, indul a dagasztás program, majd a program kétharmadánál kezdem a felolvasztott langyos vajat is hozzáadni. Hagyom kelni, majd hozzávetőlegesen egy formás téglalappá nyújtom, amit a tölteléknél megadott olvasztott vajjal megkenek. Erre szórom a mákot s a cukrot. Akinek tetszik, az mazsolát, marcipán darabkákat, aszalt gyümit is szórhat rá. Nálunk két virág készült, két egymás utáni nap, egyszer volt marcipános is. Fini. Aszalt gyümi aprításra nem volt jelentkező, így az elmaradt.
Nos, miután a tésztát megszórtuk minden földi jóval, szépen feltekerjük, s a rúd két végét összefogjuk, ezáltal egy kört zárunk. Ezt rátesszük egy sütőpapíros tepsire, majd éles késsel a koszorúnkat bevagdossuk 2 ujjnyi távolságra, de arra ügyelve, hogy ne nyisszantsunk túl mélyen be. A szeletkéket virágszirom módon kissé megigazítjuk, ferdén egymásra kerülvén a szirmocskák. Hagyjuk még kelni, kb fél órát majd  tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük a tetején a tésztát és190 fokon 30 perc alatt megsütjük. Nekem a villanysütőm alsó-felső fűtésre volt állítva.
Anyukámnak nagyon tetszett, ő ilyent még nem látott. Húgom számára nem volt újdonság, ő állítólag a sógornőjénél látott ilyensmit.
Viki, köszi a novemberi bejegyzést, a mozgatórugó a Te írásod volt. Szerencsére nem kellett egy évet várnom míg ilyen gyönyörűséges finomságot ehettem, az egész műtétesdiből már csak az olykor viszkető varratom maradt. Meg pár kiló mínuszom, amiért végülis hálás is lehetnék ennek az egész kálváriának.

10 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, ez valami eszmeletlenul jol nez ki, nagyon ugyes vagy!!! En meg sima bejglit sem csinaltam soha, nem is nagyon kellett, mert Anya mindig megcsinalta :) De komolyan mondom, ha lesz egy kis idom, meg ismet a konyham kozelebe kerulok, ezt a format kiprobalom, csak diosan, en inkabb dioparti vagyok :)

Tücsök Bogár írta...

4Gyerek, ez csodaszép lett! Ha valami csoda folytán mégis odaérne az a bizonyos postagalamb :D , légyszi egy szeletkét küldjél majd belőle nekem! :D

4Gyerek írta...

Kedves Tücsök! Most sajna nem lenne amit vigyen az a postagalamb. Majd legközelebb ha ilyensmi készül, akkor egy megbízható madarat keresek.

4Gyerek írta...

Eri: aki olyan csodás bombonokat készít mint Te, annak varázsütésre kell sikerüljön minden a konyhában.
Anno én is diópárti voltam, hát Oldalborda átalakított.

Ottis írta...

Nagyon szép ügyes vagy!

Chef Viki írta...

Gyönyörű szép! Ahogyan az a nagykönyvben írva vagyon :-)

Mézigörl írta...

Régóta szemezek már én is vele! Muszáj lesz kipróbálnom, meggyőztél! Istenien néz ki!:)))

4Gyerek írta...

Ez tényleg egy olyan formázás, ami kérve kéri a próbát.

Bianka írta...

Nagyon szépséges lett.
Amióta én is elkészítettem azóta csak ezt enné a család. Nem csak látványos de istenien puha és ízes

Cosmo írta...

Hmmm! Ez nagyon jól néz ki! Gratulálok hozzá!!! :)