Oldalak

2011. 01. 02.

Pulykamell tekercs gesztenyével

Edó VKF kiírását sikerült kiugranom, nem igazán voltam formában akkoriban. Halasztgattam, s újfenn halasztgattam a dolgot, míg kifutottam az időből. De mikor a stafétát átvette s a témát kiírta Gál Edith, már tudtam, ez az egykoron készített finomság ismétlésre kerül.
Ha jól emlékszem tavalyelőtt, azaz 2008-ban készítettem Karácsonyra ezt a pulykatekercset. Az elég nehéz kategóriájú anyósom-apósom másnap érkeztükkor falatoztak belőle késői reggeliként. Fel voltam készülve némi kommentárra (naná negatívra), vagy minimum utózöngére, amit nem a szemem közé mondanak. Úgy voltam vele, hogy nem nekik készült, de ha épp külalakra megtetszett nekik, s abból kértek, szívük joga. Hát agyba-főbe dícsérték. Ilyen azt hiszem idáig 2-3 esetnél többször nem fordult elő a 11 év alatt.
Idén decemberben a bevásárlási körútjaimon a kacsa avagy libamájak árába be vala vezetve a 220. Azaz rettenet rázott, én annyi pénzt nem adtam ki értük. Így ismét pulykamellet vásároltam, ezúttal nem Karácsonyi étekként, hanem a szilveszteri tálon végezte. Ugyancsak gesztenyés tekercsként. Egy hatalmas kosaras bulira váltottunk jegyeket, a mi csapatunk szám szerint 28 főből állt (plusz némi gyerek, mi Elsőszülöttet vittük, hát végig, azaz reggeli 6-ig bírta, igaz a legutolsó csoportos körtáncnál már alig érték a lábai a földet). Az előző bejegyzésemben említett, nálunk megszervezett baráti összejövetelkor úgy én mint Oldalborda próbáltuk rávenni a többieket, hogy osszuk meg a teendőket, de azt a választ kaptuk, hogy mindenki viszi saját magának a kajákat. És lőn.Ne mondjam, orosházi haver felesége azért jött kis kóstolóért, csavarta a fantáziáját mit is készítettem.
Szóval a receptet eredetileg a Mindmegette-n találtam, sajna linket most nem találok kapásból hozzá. Ahogy most készült nálunk:
1,5 kg pulykamell kicsontozva
1 kg gesztenye
2 tojás
3 szelet szikkadt kenyér (vagy zsemle)
só, bors
panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, lenmag, fehér és fekete szezámmag
olaj a sütéshez

A pulykamellből vékony szeleteket vágtam, annak függvényében kisebbeket vagy nagyobbakat, hogy a tekercseik vékonyabbak vagy vastagabbak legyenek. Nálam ilyen is, olyan is lett.
A leeső darabokat megdaráltam. A gesztenyét vízben megfőztem, majd Oldalbordával közösen megpucoltuk, némi tv nézés közben. Utána a gesztenye is a húsdaráló áldozata lett. A kenyeret tejben megáztattam, majd kicsavartam, s azzal zárult a daráló eme ételhez való közbenjárása. Húsos-gesztenyés-kenyeres masszához adtam a 2 tojást, sóztam, borsoztam. A pulykamell szeleteket az eredeti recept ajánlása ellenére nem klopfoltam ki, csak sóztam, borsoztam. A szeletekre a gesztenyés masszát rúd formában halmoztam, és feltekertem, majd alufóliába csavartam, hogy a tekercsek ne bomoljanak ki. Az alufóliás tekercseket egy jénai tálba helyeztem, kis vizet öntöttem alá, majd sütőben készre pároltam.Kb. 170 fokon ültek olyan 2 órát, hisz víz volt alattuk, s nekem akadt egyéb elfoglaltságom is mintse a husikat szemmel tartsam.
Utána sütőből ki, hagytam kissé kihűlni majd kicsomagoltam a fóliából. Ezután paníroztam és pálmaolajban kisütöttem. Lányaim kis unokatesója nem bírt álljt parancsolni magának az itthoni szilveszteri vacsin, félő volt a hasfájás megjelenése. Sógornőm helyben kérte is e receptet.
Tuti készíteném ezt sűrűbben is, csak épp itt nem lehet hámozott mirelit gesztenyét vásárolni, ahogy pár éve sikerült Debrecenben az egyik hyperben vennem. Ami itt kapható, az szintén az importból származó Mo-i csomagolású gesztenyepüré. Na ja, csak épp cukortartalmú. Most épp kaptam szép nagyszemű gesztenyéket. Lévén az idén a saját gesztenyetermésünk elég csekély volt, azt helyben akkor elfogyasztottuk.
Bár ezzel a fóliás módszerrel nem kutyamuszáj gesztenyével tölteni, meg kis csinos tekercseket csirkemellből is el lehet érni.

5 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon jól hangzik! Szeretem a gesztenyés husikat :)

Bianka írta...

Isteni finom lehet

Andrea írta...

Megkóstolnám. Elkészítenem teljesen felesleges, én vagyok az egyedüli aki szereti a gesztenyét. :(

Timi írta...

Ez annyira nagyon jól néz ki, biztos ugyan ilyen finom is :) Én nem is olyan rég az Interspar-ban láttam főtt hámozott mirelit gesztenyét. Azt nem tudom magyar volt e.

4Gyerek írta...

Eri: mi is.

Bianka: az is, picit hosszadalmasan lehet vele babrálni, de akár úgy is lehet csinálni, hogy egyik nap eljutsz addig a fázisig, hogy készre párolódnak a tekercsek a sütőben. Utána másnap jöhet a panírozás, de nekem történt úgy is, hogy éjfélre kerültek ki a sütőből, másnap pedig irány a fagyasztóba. Egy hét múlva elővettem, kiolvadt s következett a panírozás. Semmit nem ront a minőségén.

Andi: nálunk mindenki ugrik a gesztenyére.

Timi: nekünk ízlik, az tény. Interspar egyetlen darab volt Romániában, de rájöttek teljesen más menedzselést igényel mint a Spárok, így bezárták. Spar Brassóban franchize rendszerben van, hát köszi, én nem kérek belőlük.