Oldalak

2011. 02. 16.

Szarvascomb vadasszósszal, no meg kis desszert is. Ha kéritek. OVCS-re kínálom

Kedves olvasóim!
Bizonyára tudtok az Autumn szervezésében zajló Online Vacsoracsata első fordulójáról szóló eseményekről, ha mégsem, akkor bevezetőnek annyit, hogy ez egy virtuális játék, amelyre első alkalommal 25 blogger nevezett, 5 hétig folyamatosan jelentkeznek az adott hétre kisorsolt bloggerek az általuk vacsorára érdemlegesnek találtatott menüvel elkápráztatni a Nagyérdeműt. Erre a hétre van szerencsém másik négy társammal nekem is megmérettetni. Közülünk a minden feltételnek eleget tevő blogosok egyet választhatnak, azaz csak egy vacsoracsatás receptre mondhatják: ezt magaménak érzem, erre adom a szavazatom.
Töprengtem és töprengtem mivel is kínálhatnám meg a Kedves Vendégeim. Mivel nem rajtaütésszerű vendégekről van szó, így némi idővel csak rendelkezhettem a felkínált étel elkészítését illetően. Úgy döntöttem vadasszószos szarvascombbal kínállak. 

Remélem elfogadjátok, tényleg beleadtam mindent. Ráadásul ez az a kaja, amit vagy 20 éven keresztül nem ettem meg, majd egy véletlen folytán megkóstoltam, s rájöttem mekkora volt az addigi mulasztásom. Tehát ilyent ne tegyetek, szedjetek a tányérotokra, s egyétek. Sok szeretettel kínálom. Az adagot sem apróztam el, hisz családunk létszáma sem kicsi, ha pedig vendégeket várok, akkor a fazék kötelezően tele kell legyen.

Hozzávalók:
  • 2 kg csont nélküli szarvascomb,
  • 0,5 kg petrezselyem
  • 2 kg sárgarépa
  • fél nagy zellergumó
  • 1 karalábé
  • 1 nagy (nagyon-nagyon nagy) fej hagyma
  • fél citrom leve
  • 0,5 l paradicsomlé
  • 2 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • fél dl olaj
  • só, bors, babérlevél
  • mustár
  • tészta, amelyik szószos kajákhoz való
A szarvascombot főni tettem, a főzővízbe só, bors és kevés babérlevél került. A vadhúsok kissé sok időt ücsörögnek a vízben míg puhára főnek, most sem volt másképp. Említettem, hogy nem kergetett senki? Tehát időm volt kivárni. Mikor a husi szépen megfőtt, kiemeltem s félretettem. 
A hagymát felvágtam, megdinszteltem.
A főzőlevébe beletettem a hasábokra vágott zöldségeket (mínusz a hagyma, azt nem szeretem főve), s azokat is szépen megfőztem. Mikor megfőttek, blenderrel pürésítem, a dinsztelt hagymával együtt. De csak a zöldségeket, a levet jó lesz felhasználni máshova, csodás íze van.
Az olajat felhevítettem, benne karamellizáltam a cukrot., Mikor a cukor felolvadt, megszórtam a liszttel, elkavartam, s rögtön felöntöttem 2 dl lével a főzővízből. Hozzáadom a pürésített zöldséget, majd ízesítem: mustár, paradicsomlé, citromlé. Ízlés szerint még só, bors.
A husi eddig szépen szeletelhető lett, gyönyörű szeleteket vágtam belőle. A megmaradt lébe kicsit visszatettem, megmelegítettem.
Közben házi készítésű (töredelmesen bevallom, kaptam, nem az én konyhámban készült, de attól igencsak értékelendő) tésztát is kifőzök, széles metéltnek nevezném. Bár ha akarom, akkor lehet akár tagliatelle is a neve. A lényegen nem változtat.
Jöhet a tálalás. Kinek kevesebb tészta, sok szósz, másnak épp fordítva. Lehet akár husi nélkül is kérni, mint ahogy Középső csajom olykor megteszi. 
Van bőven mindenből. Minden igényt kielégítünk. Persze a készlet erejéig.
Sőt, hogy érezzétek a színeket, egy tányért megfogtam, s kivittem a ház elé az érintetlen hóba. Gyönyörű. Ugye? Most már jöhetne a színes tavasz.



Vacsora után persze nem kell egyből távozni, egy kis bodzaszörp, málnaszörp szénsavas vagy mentes ásványvízzel kerül a poharakba. Aki alkoholra vágyna, az szintén saját termés-készítésű almaborral tud koccintani. Sajnos a vegyes szőlő-alma már elfogyott, az az én kedvencem. Már amennyit iszom (borból nem sok, a sört jobban szeretem, igaz nyáron). 
Mielőtt elfelejteném, hadd kínáljalak meg kis süteménnyel is. 

Amolyan félig tél-félig tavasz idézőt. Hó még van bőven a kertünkben, de azért imitt-amott már olvad. Valahogy olyan képet nyújt mint itt ez a süti.

Utóbb többen készítettetek túrós batyut, túrós buktát. Vidékenként változik a megnevezése, de nagyvonalakban ugyanaz a lényeg. Nos, ez is kelt tészta alapú, finom túrós sütike, de megfejelve még kis mákkal, meg morzsával.

Tehát akkor a Túrós-mákos téli mozaik

Hozzávalók:

Kelt tésztához
  • 2,5 dl tej, 
  • 50 dkg liszt, 
  • 2,5 dkg élesztő, 
  • 7,5 dkg cukor, 
  • 10 dkg puha vaj
Túrós masszához
  • 50 dkg tehéntúró, 
  • 5 dkg puha vaj, 
  • 3 tojás sárgája, 
  • 12,5 dkg cukor, 
  • 2 evőkanál tej, 
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
Mákos masszához: 5 dkg vaj, 20 dkg őrölt mák, 1,25 dl tej,  4,5 dkg cukor,
Morzsás masszához: 15 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1 tasak vaniliáscukor (most épp házi készítésűt használtam), 7,5 dkg hideg vaj
Egy kissé megmelegített tejben megfuttatjuk az élesztőt, 1 kiskanál cukrot és kevéske lisztet. Egy tálba beletesszük a többi összetevőt, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, homogén masszává gyúrjuk és fél órát állni hagyjuk.
Időközben elkészítjük a süti többi részét: egy tálban elkeverjük a tojás sárgákat a tehéntúróval, vajjal, cukorral s fokozatosan hozzákeverjük a tejet és keményítőt.
A mákos masszához kissé kihevítünk 5 dkg vajat, hozzáadjuk a mákot és tejet, s a lángon hagyjuk még kb. 1-2 percet. Hozzáadjuk a cukrot.
A sütőt 180 fokra hevítjük, a tésztát kinyújtjuk és sütőpapírral borított tepsibe tesszük (lehet kikent, lisztezettbe is tenni). Kissé megszúrkáljuk villával. Ráterítjük a tehéntúrós masszát, s elegyengetjük.
A mákos masszából kiskanállal sakktáblaszerűen (avagy mozaik) kis halmocskákat rakunk a túrós masszára.
A pelyhecskékhez a lisztet a cukorral, vaniliáscukorral és a  hideg vajjal összekeverjük, porhanyós állagú masszát kapunk, ami morzsolódik, de úgy is kell. Ujjbegyeinkkel pelyhecskéket szórunk az mákos halmocskák közé.
45 percig 180 fokon sütjük, kihűlve szeleteljük. Persze a sütés nagymértékben függ attól is mekkora tepsit használunk, ha kisebb, akkor vastagabb a tésztánk, így tovább kell süljön. Ha meg nagyobb a tepsi, elég neki 35 perc is.

Remélem sikerült az ízlésetek eltalálnom, nem távoztok tőlem korgó gyomorral, egyáltalán nem vetne jó fényt rám. Ha eljöttetek, láthattátok Kicsilányt nem számolva jó húsban van mindenikünk, tehát nálunk éhen nem hal senki. Ha netán hideg kajára szavaztatok volna inkább, akkor elővehetem a hűtőből a mai nap bekerült, saját készítésű olajos halkonzervet, a padlásról hozhatok le általunk töltött kolbászokból (mert az sem egyféle van), pincében is akad még választék. Ja, hogy azokat nem ismeritek? Fájdalom, akkor várnotok kell, nem árulhatom el az egész kulisszatitkot most. Bár a kenyerem nem mindig "piacos", rendre kicsi kezek megdézsmálják. Ha a karéja hiányzik, akkor Kiffiam, ha a bélzete szívódott fel, akkor bíztos Kicsilány ujjacskái jártak ott.
De én reménykedem, hogy amit épp Nektek készítettem, abbol fogtok egy kicsikét fogyasztani.
Mielőtt még repetáznátok (ami ugye azt jelenti, hogy bejött amit elétek tettem), kérlek ne feledkezzetek meg arról sem, hogy ellátogattok Autumnhoz, s leadjátok a voksotokat.
Persze a fair play jegyében elfogadom, ha netán a versenytársaim konyhájából kikerült ételek tetszetősebbek-finomabbak voltak. A döntés joga a Tietek. Csak arra kérlek, péntek éjfélig adjátok le valakire a szavazatot, mert tapasztalatból tudom, Turbo azért ugat, nehogy Autumn szombat reggel is fogadja a szavazatokat.
Kedves Turbo: nem tudom szoktál-e csontot enni, sajna nálam most ilyen nincs. De ha kis szószt, 1-2 morzsányi húsocskát adok neked is, vajon a többiek a zsűri megvesztegetésének vennék?
Ja, a szabályok ha elfeledtétek volna. Olvassátok ITT

23 megjegyzés:

Erinacea írta...

Wow, micsoda menü! Nem semmi! Én repetát is kérek a szarvasból, és almaborral öblíteném le, ha lehet!

Mézeskalács írta...

Lenyűgöztél! Fantasztikus menüt raktál össze! Én bizony mindenből belakmároztam:) Most aztán felköthetem az alsóneműt:) Reményeim szerint ma végre én is vendégül látlak Titeket:)

autumn írta...

Hajrá 4Gyerek! Feltettem! Turbo köszöni a szarvascombot!

Ami írta...

óóóó, nehéz lesz kivárni a többi csatázó ételét... Nekem ez nagyon nagyon nagyon tetszik! De próbálok türelemmel lenni :)

Csak gratulálni tudok 4Gyerek! :)

4Gyerek írta...

Erinacea, köszi. Almabor az sajna úgy készül, hogy cukrot is kell tenni bele az elején, így a többletfogyasztás erős másnaposságban nyílvánul meg. Ezzel csak azt mondanám, hogy csínján a borral, bár én nem sajnálom, van bőven.

Mézeskalács: így reggelire nyomtad be az adagot? Elismerésem. Mai ebéd is még félkész, vacsora meg elképzelés szintjén sincs. Tehát én mennék Hozzád kajálni.

Autumn, azért Turbonak adjatok enni, mert itt csak kóstoló jutott neki.

Ami: így akartam én is. Megvárni mindenki kínálatát. Csak aztán a kiválasztás maradt el, így nem is ehettem sehol. Azóta is sajnálom, főleg mert éhes maradtam. S nem volt rá okom.

kikocs írta...

Ez szép! Tényleg szép! Ha a szarvashúsra azt mondod, marha, tuti megeszem és elolvadok, de a vadhúst képtelen vagyok megenni. Sok konflikusom volt már ebből a családommal, de nem megy, és kész. Szóval beszállok a lányod mellé, és eszem a szószos tésztát. :) A sütivel viszont abszolút megvesztegettél, mert a mákosakat és a túrósakat is nagyon szeretem, így együtt meg biztos még különlegesebb!!!

4Gyerek írta...

Kikocs, akkor inkább egyed husi nélkül. Nem szeretem a zsákbamacskát, tudok erre példákat. Ilyent is, olyant is.
Komasszonyom Édesapja nem ette meg a békacombot. Becsapták, ízlett neki. Megmondták. És viszontlátták.
Keresztapám a nyelvvel volt így, ő kissé pityókásan evett fokhagymával tűzdelt pácolt nyelvet. Másnap meg csak lesett, hogy ha azt ő este megette, akkor a reggeli kóstoló után mit szólnak hozzá a tö bbiek ha kijelenti: most már szereti.

Anikó írta...

Ne haragudj, hogy a verseny közben ilyesmit kérdezek, de a fejléceden szereplő almák, gondolom saját termés, milyen fajta???
Ugyanis annyira szépek étvágygerjesztőek, guszták, és tavasszal szeretnék almafát /is/ ültetni, hátha kapnék ilyen fajtát.
Előre is köszi a választ:-)))

4Gyerek írta...

Kedves Anikó! Igen, azok az almák a mi kertünkből kerültek ki. Fajtája, hát...nem tudom, de megkérdem majd Oldalbordát, ő ennek a megmondója. Azt tudom, hogy sok-sok éves fák ezek, sajnos nem sikerült senki hozzáértőt kapnunk aki meglévő gyümölcsfáinkból oltani tudna (van egy Isteni nyári almánk, úgynevezett Grafensteiner, azt még anyósom szülei hozták/kapták No-ból. na, már csak egy fél fánk van, azt meg egy körtét kéne valahogy megmenteni)

4Gyerek írta...

Na, azt a választ kaptam, hogy a pirosak azok nyári eperalmák, míg középen a két sárga szintén nyári, vajalma.
Aztán bizonyára nem ezek a hivatalosak, valószínű ezek a népo megnevezések.

Ditta írta...

Nagyon jó kis menüt állítottál össze,a többieknek össze kell magukat kapni!Én szurkolok Neked:-))
Nagyon tetszik a tányérod!:-)

Ottis írta...

Finomságokat főztél!

Viki írta...

Mikor indulhatok a szarvascombért ? Nálunk ez nem iskaphatól legalábbis a mi környékünkön, pedig mennyire imádom a vad ételeket, főleg vadasmártással. Én zsemlegombócot szoktam hozzá főzni.
Ez kérem szépen egy remekmű !!!!

autumn írta...

Valaki kicserélte a fényképéééééééét! Pedig úgy szerettem azt a pirosat! De ezt is szeretem!!!!!!

Ami írta...

No, nálam Te lettél a nyerő :) Bár szoros volt a küzdelem, de a szarvascombbal levettél a lábamról...

Bianka írta...

Hű nagyon finom leeht

4Gyerek írta...

Mindenkinek köszönöm úgy a szavazatokat mind a kedves szavakat.
Viki: kérlek szépen gyere vacsorázni. Nálunk már este 6 óra van, 1 óra múlva vacsi idő.

Mézigörl írta...

A képeken látható sorban szeretném őket megkóstolni, ha lehet?! :-)

Tücsök Bogár írta...

Namármost, én Mézigörllel tartanék! :) A vadas az egyik gyengém.

4Gyerek írta...

Nyugodtan. Üljetek fel a vonatra, buszra, huppanjatok be az autóba. Címet menet közben megbeszéljük. Várlak.

Nelli írta...

Fenséges lehet!Nehéz helyzetben leszek nagyon!:-)

Tücsök Bogár írta...

Vigyázz, mert szavadon fogunk! :)

4Gyerek írta...

:-)
sokat ne várassatok magatokra ha lehet, mert már csak 1 zacsi husi van a fagyóban.
vadász ösmerős meg mostanában tojik ránk a magasról (pedig már közel 1,5 éve hiteget egy egész vaddisznóval)