Aki figyelmesen végigolvasta a Vacsoracsatás bejegyzésem, ott említettem, hogy készült a konyhámban finom olajos halkonzerv. Na jó, azért nem szuszukáltam bele a végterméket konzerves dobozokba.
Múltkoriban paradicsomosan készítettem, akkor makrélával (türelem, annak a közlése is megtörténik valamikor), most pedig heringet vásároltam.
Hozzávalók:
- 1 kg hering
- 1kisebb fej hagyma
- 5-6 cikk fokhagyma (ezek elefánt méretű cikkek voltak, de mi szeretjük a fokhagymát)
- babérlevél
- mustármag
- só
- bors
- 3-3,5 dl olaj
- 0,8 dl ecet (ez segíti a halcsontok puhulási folyamatát)
- kevés víz
A halakat megmostam, lecsöpögtettem, egy kuktába helyeztem. Rátettem a fűszereket, folyadékokat. A halak nem szabad szárazon legyenek, lében kell csücsülniük. Kuktafedőt rátettem, takaréklángon, alatta lángelosztóval (nekem ez utóbbi hiányában pislákoló lángon) 5-6 óra alatt párolódnak készre. Akkor van kész, ha a csintok puhák.
Ha netán nagyobb adagot készítünk mint amekkorára a család befogadóképessége van kalibrálva, akár le is fagyaszthatjuk, avagy csavaros üvegekbe téve szépen kidunsztolva be is kerülhet a kamra polcára.
A citromlé evés előtti rácsöpögtetése szinte kötelező. Legalábbis nálunk.
10 megjegyzés:
Ó, nagy halrajongó vagyok! Nem is tudtam, hogy olajos halat házilag is lehet csinálni! Na, most elraktározom ezt az ötletet!
Anyám, hogy ez mekkora!
Nem esik szét a hal 5-6 órás kuktai párolódás után? Itt tátom a számat ezerrel :-)
Mondjuk ez a hering kissé hajlamos volt szétzuhanni, igen erős koncentrálás kellett részemről, hogy épen vegyem ki a kuktából.
Múltkorjában a paradicsomos makréla az közel sziklaszilárd volt. Mégiscsak nagyobb hal, még akkor is ha 2 ujjnyis darabokra volt vágva.
Tényleg nagyon jó ötlet,habár a család nem nagyon szereti,csak én,de majd valamikor elkészítem magamnak:-)
Mi a gond?
Miért nem sikerült?
Egyszer mi is próbálkoztunk házi olajos hallal. Mi a férjem által fogott keszegből (lehet, hogy kárász volt mindig keverem őket) csináltuk, a recept szerint sütőben kellett készíteni. A végeredmény hal chips lett:) De nagyon finom volt. Már csak egy kukta kellene, az újrajátszáshoz!
Igeeeen :)
No, én is elakadtam az 5-6 óránál. Én marosi vagy tavi apróhalból szoktam "szardíniát" készíteni, de max kétórát főzöm.
Mostanában viszont rákaptunk a halfasírtra, ehhez pedig kerek 1 órát főzöm a kuktában a halakat és mindenük szétmegy addigra. Csak kézzel nyomom szét őket, hogy összekavarhassam.
Már sokszor gondolkodtam én is az olajos "konzerv" készítésén a paradicsmos mintájára.
thank you
Én a lesozott,majd lecsurgatott halakat szépen borkánba rakom.Pár szem szemesborst,babérlevelet teszek minden borkánba ,majd feltöltöm olajjal.Lekupakolom,egy mélyebb lábasba teszem a bokánokat és nagyon kis lángon 8-9 órát dunsztolom.Fogyasztáskor citromot ajánlok mellé.
Megjegyzés küldése