Oldalak

2011. 02. 27.

Gyöngytyúk



Oldalborda megneszelte, hogy egyik Komám be tud ajánlani valakihez, aki a a fent említett madár atyja Négyfaluban. Említette is nekem, hogy rendelt, aztán szépen meg is feledkeztem róla. Mígnem egy szép nap egy hatalmas reklámszatyor vár a konyhapulton, de nem bírtam rájönni mi leledzik benne. Hát nem is, mert gyöngytyúkhoz még nem volt szerencsém konyhakész állapotban, max képekről avagy állatkertből ismertem.
Ígyhát úgy jártam mint Micimackó, gondolkodni kezdtem mit is kezdjek a két madárral. Alapból az egyik útja a fagyasztó (lányok akkor nem voltak itthon), no de a másik? Gondolkodtam egy kis husilevesben. De aztán azt elvetettem, hogy talán túlzottan alapdolog, valami "komolyabbat" akartam neki. Igaz, Oldalborda mondta vala, hogy Komám szerint soha sehol nem evett még olyan ízletes húslevest mint amit gyöngytyúkból főzött neki a felesége. Oké, a másikból még lehet az.
Végül úgy döntöttem, hogy megtöltve belehuppan egy jénai tálba, s úgy fog a sütőben szép pirosra készülni. Így is lett, eszméletlen finom volt, életemben ilyen ízletes mellehusit szárnyastól még nem ettem. 

Hozzávalók:
  • 1 konyhakész gyöngytyúk, ez 1,7 kg-os volt
  • 2 alma
  • 2 kisebb marék darált sertéshusi
  • só, bors
  • 6-7 zsályalapi (nekem fagysztott volt)
  • 1 mk morzsolt majoranna
Az almát meghámoztam, magházát eltávolítottam, majd apró kockácskákra felvágtam. Hozzáadtam a darált húshoz, sóztam, borsoztam. A zsályalapikat apróra vágtam, majorannával együtt a töltelékhez adtam.
A madarat besóztam, borsoztam, majd megtöltöttem, a lyukakat bevarrtam. Jénai tálba fektettem, s mert szemmel láthatóan zsíros szárnyas volt, így semmi nem került alá/mellé.

Sütési időre már konkrétan nem emlékszem, 170 fokon, alsó-felső fűtésre volt kapcsolova, talán szűk 2 órára.
Lecsóalapnak eltett, különféle dinsztelt paprika volt mellé a köret.
Ilyent még fogok kérni. Csakis szuperlatívuszokban bírok rá emlékezni.

7 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Ilyet még én sem készítettem:-)
Jó lehetett:-)

Ditta tortái írta...

Én sem készítettem,szívesen megkóstoltam volna,nagyon jól sikerül,étvágy gerjesztő!:-)

Anikó írta...

Én szoktam gyöngytyúkból húslevest főzni, nos az is verhetetlen, nagyon finom, azóta csirkelevest nem is eszünk, mert az se színben, sem ízben sehol nincs, legfeljebb a tyúk és a marha jöhet még szóba, velőscsonttal.
Elhiszem, hogy töltve is szuper volt:-))))

Bianka írta...

Még szerintem enni sem ettem, így szívesen elfogadnám :)

Viki írta...

Most ezt miért csinálod velem ? Tudod milyen éhes vagyok ? Ezer meg egy év ettem utoljára gyöngytyúkot. A fácánt is lepipálta. Egyáltalán azt sem tudom hol lehet már kapni? Valamikor nagyon régen szomszédaink tartottak, tőlük vettünk, de még most is itt érzem a levesének ízét a számban.
Ronda vagy tudod ??? brühühühühühü :(

Viki írta...

Anikó! Te hol jutsz hozzá gyöngytyúkhoz ????? - most jól felizgattátok a gyomornedveim :(

4Gyerek írta...

Viki, nem tudom írjam-e vagy se.
Állítólag vannak helyek ahol gyöngytyúkot szolgálnak fel (vendéglőben) úgy mint fácán.
Akkor ezek szerint nem is járnak rosszul?
Fácánt meg tuti nem ettem.
Majd ha főzöm a levest, úgy időzítem másik Komám épp menjen Mo-ra, s küldök spéci neked Vikikém egy ebédre.