Oldalak

2011. 02. 13.

Isteni finom, hamburger zsemlék



Ma reggelre ismét kenyér nélkül maradtunk, tegnap este azért bekavartam egy adag öregtésztát, hát abból is csak most teszem be az első kenyeret sülni. Így hát valami más után kellett néznem, ha nem akartam a család nagy zsörtölődésnek induljon. Most Tücsök-Bogár házatáján kezdtem keresgélni. Jó lett volna a briósa is, ami már régóta foglalkoztat, csak épp nem volt itthon elég tojás hozzá (azt meg már mondtam a legelső bolt is 1 km-re tőlünk, vasárnap meg már 2 km-t kell menni egy olyanért amelyik nyitva van). Tehát briós kihúzva. Akkor legyen zsömle. No de melyik? Szemezgettem a mézes változattal, de végül a hamburger zsömlének kikiáltott lett a kiválasztott. Receptet betartottam, egy tk búzasikérrel megfejelvén a hozzávalókat. No meg a liszt és liszt között is különbség van, nekem a tészta állaga megkívánt még 3 tk lisztet a megadott mennyiségen felül.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (variálhatók a fajták) (nekem ugye 3 tk liszttel több ment most bele)
  • 3 ek tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl meleg víz
  • 4,5 dkg cukor
  • 1,5 tk só
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk búzasikér
Az eredeti recept azt írja, hogy a liszt közepébe teszem a langyos tejet, cukrot, morzsolt élesztőt. Majd hagyom az élesztőt megindulni. Áááá, nem. Nekem egyszerűbb volt, ha az összes hozzávalót, kivéve a vajat beledobálom a kenyérsütő üstjébe. Elindítom a dagasztó programot, majd mielőtt az egész egy kemény gombóccá állna össze, belecsorgatom a felolvasztott, langyos vajat. Hagyom, hogy a dagasztóprogram lejárjon, a kelesztés indításakor megállítom a gépet, majd kelesztőtál hiányában egy műanyag tálba tettem a tésztát, fel a kalorifer tetejére (már említettem, a fűtési rendszerűnkben max 35 fokos a víz a kazánnál, tehát garantáltan kevesebb a fűtőtestekben), tetejét egy konyhai törlőkendővel leterítem. Kb. 1 órát hagytam kelni, majd deszkára borítottam, 8 fele osztottam (következőkor lehet 12-re fogom). Zsemléket formázok belőlük, úgy ahogy egyszer Limaránál láttam, ezen a linken.
A zsömiket most a kacsasütő jénaimba tettem, alóra sütőpapír, nagyjából eloszlatva a felületen, másodszori kelesztéskor még nem, de sülésnél azért kicsit egybegyógyultak. Sebaj. Ja, meg kicsit hozzáragadtak a jénai tál oldalához, no de majd következőkor ez sem fordul elő. Ez az oka annak, hogy kicsit megsínylették a rácsra pakolást, de az ízénél ez nem osztó tényező. Igaz nem is szorozza, de ezt úgy sem igazán lehet túlszárnyalni. Hogy is mondja Oldalbordám? A tízes skálán ez már szinte 11-est érdemel.
Sütést 200 fokon, 25-27 perc alatt végeztem, a jénai tál fedele rá volt téve.
Ennél a receptnél csak a 2x1 óra kelesztés ami időbe telik, másképp egy pofonegyszerű, de annál ízletesebb eredményű recept.
Tücsök-Bogár, köszönet ezért a finom zsemléért. Ezek után nem csodálom, hogy a lányok a sítáborba indulás előtt ezt kérték Tőled.

9 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Elhiszem, hogy isteniek! Beleharapnék szívesen én is! :-DDD Nálam most sült ki a magvas bagett! Szívesen cserélek?! :-D

4Gyerek írta...

Áááá, nem tudom kérsz-e oldalról megdézsmáltakat.
Épp most pakoltam el a szárnyukszegett zsömiket, erre Kiffiam nekiállt, s a kenyeret teljes hosszában az oldalán meghámozta. Ott csücsült a rácson, még nem hűlt ki. ááááááá.......

Tücsök Bogár írta...

Jakérem, akinek kenyérsütője van az könnyen dagaszt! :) Örülök, hogy nektek is ízlettek a zsömik. Kisfiadnak meg süssél csak kenyérhéjat. :)

Gesztenye receptjei írta...

Friss, ropogós zsömle, hmmm, isteni lehet:-))

Ditta tortái írta...

Nincs attól jobb már én is tudom az otthoni friss péksütinél,nagyon imádjuk,nagyon finom lehetett:-)

Ottis írta...

De rég sütöttem én is, szeretem nagyon!

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon jól néznek! A kisfiadnak jó ízlése van :)

Andrea írta...

Meg se merem kérdezni .... másnak biztos érthetetlen maga a kérdés, de engem birizgál: Te mindennap fözöl? :)) Ki lehet ezt bírni? :)

Ja és mégvalami! Mi az az öregtészta? Az "Altbier"-t ismerem, de tésztát?!? :))

4Gyerek írta...

ööö...izéééé, főzök. ha kell minden nap, bár jobb szeretem ha marad valami egyik napról másikra. ez azonban rendszerint meghíusul.

öregtészta, há fönt a bal felső sarokban keress rá. oszt nem mondom, hogy okosabb leszel :D