Oldalak

2011. 02. 11.

Vajas kifli



No meg az ő története.
Az úgy vala, hogy elméletice tegnap (izé, éjfél elmúlt, tehát tegnapelőtt) este a nagy moly lepke készítés folyamata során elfelejtettem, hogy biza be kellett volna kavarnom egy adag öregtésztát. Persze erre még bőven lett volna reggel is időm. Lett volna. Ha mostanság Kiffiam nem überbrutál hisztérika. Ahogy mondaná a szólás, egy pisis csajtól még hagyján, de egy férfiember már ne hisztizzen. Gondolják a nők. De a kispasim álláspontja teljesen más, egyenlőre még nem tudja nekem magyarázattal alátámasztani. Csak játssza mellé a mimózát. Ne adj Isten rá merjek szólni (márpedig meg szokta adni). Tehát délutánra öregtészta nuku. Amúgy nem csak én voltam ma feledékeny. Oldalbordának szóltam, hogy vegyen vajat. Hát hazajött némi gyönyörű disznókörömmel. Amolyan elmegyünk pisilni, oszt sz@runk visszajönni.
Nos közvetlen az esti gyerekfektetés magasságában eldöntöttem, hogy márpedig nem veszünk reggel semmiféle bóti cumót az iskolásoknak tízóriásra, hanem vajas kifli lesz. Yes. Azaz izé....disznóköröm az mégsem kerülhet a kiflibe, főleg nem vaj helyett. Így adódott, hogy margarint alkalmaztam. Jelentem símán bírja, nekem spéci a tesztelés során fel sem tűnt. Na persze gondolom ha helyben kaphattam volna egy valódi vajas kifliből, mégpedig friss, még langyos darabból egy harapást, lehet nem lennék ilyen szájhős. De így...

A receptért meg hova mehettem volna máshova mint a határon túlra, egész Makóig, pontosabban Limarához. A receptet igyekeztem betartani, burgonyapehely épp nem lakozik készleten, miképp az aszkorbinsavat is ecettel helyettesítettem. De azért a hozzávalóknál a vajat adnám meg, hisz mégiscsak vajas kifli eme finomságnak a neve.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor (most figyelem, Limara 1 ek-t ír, ezt elnéztem, én 1 tk-al tettem, s így is fííííínom)
1 tk só
1 ek ecet
10 dkg vaj
Kenyérsütő üstjébe tettem a tejet, bele az élesztőt, cukrot, sót, ecetet és a lisztet. Elindítottam a dagasztás programot, majd kicsivel később beletettem a konyhapulton várakozó vajat (jóvanna....a margarint).
Kicsit a kezemmel besegítettem a margarin tésztához való csatlakozásába, mert igencsak nem akaródzott, de az engedetlenséggel edzve vagyok, lásd fennebb a Kiffiam.
Mikor a dagasztás véget ért, a tésztát egy tálba borítottam, azt rá a fűtőtestre (semmi ijedelem, max 35 fokos víz csordogál benne, lévén padófűtése is van a lakásunknak), egy törlőkendővel meg letakartam. Kb 45 perc után a tésztát deszkára borítottam, 10 fele osztottam, oválisra kinyújtottam, feltekertem kifli formára.
Ismét pihenés, itt már kezdett a türelmem fogytán lenni, főleg mert Oldalborda bökdösött, hogy már enne egy kis padlizsánkrémes kiflit (elárulom: nem evett. aludt). Szóval a kiflijeim olyan 15 perc pihenés után útjukat vették a főzőlap irányába, ahol egy fazék forrásban levő víz várta őket, s amiben kicsit kellett felváltva lubickoljanak. Ettől a folyamattól kissé berzenkedtem, de úgy voltam vele, hogy ez nem szódabikarbónás víz, csak síma mezei H2O, egy próbát megér.Jelentem próba abszolválva, ráadásul dobogósan. Vagy már mondtam?
Nos a kifliket bő fél percig mindkét oldalunkon megfürdettem, majd sütőpapíros tepsire helyeztem, miután szűrőkanállal kiemeltem a pancsoldából. Azonnali hatállyal igazítható a pozíciója a kiflinek a sütőpapíron, de már 4-5 mp után ez kizárt. Szóval jó ha egyből sikerül a pontos helyre zuttyantani.

Sütő 200 fokra előmelegítve már várta a tepsit, ami bő 15 percig csücsült a melegben. Utána a kifliket rácsra szedtem ki. Egy tepsire 6 kiflit tettem, a másik 4-nek kutyabaja lett a várakozási idő alatt (ja, mi az a kutyabaj?).
Jut eszembe, ki kéne menni a konyhába, kifliket elpakolni a rácsról, mert már az első rend 1,5 órája kisült, nem kéne reggelre prézlivel prezentálnom a család előtt. Azt a 9et ami nem esett még áldozatul. Mert a 10-ik még a fotómasinára sem bírt felkerülni.

22 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Jaj, én épp most töprengtem, hogy begyúrjak-e brióst reggelire. De csak töprengek... és lusta vagyok :) Kérek szépen a csini kiflikből reggelire!

4Gyerek írta...

Azok közül a szívecskék közül egy darabért cserébe indul a kifli. Csak félő ebben az órában galambot nem talál, gyalog meg prézli lesz mire odaér.

Cakeni írta...

Remélem maradt még!,én közelebb lakom,a maxi taxi elhozná jó pénzért:)

Gál Edith írta...

:))
Aradra is útnak indithatsz egy-két fincsi kiflit...:)

4Gyerek írta...

Vásárhelyre indul maxi-taxival, de Aradra csak vasúton mehet.
Reggelre is tökéletes maradt (állítólag), Oldalborda meg Kiffiú azt ettek.
Lányok végül nem kiflit kaptak szendvics gyanánt, hanem Elsőszülöttnek fánkot készítettem, azt vitt (s egyúttal Középsőm is) a farsangi megmozdulásukra.
Én meg esem orra a fáradtságtól, kevés volt az a 4 óra alvás.

Ms. Poppy írta...

Na ezek a kiflik bombajól néznek ki! Még egy bögre kakaót kérek mellé, és előre szólok, hogy az összes csücsköt lefoglaltam!:)

Andicsek írta...

tegnap este begyúrtam életem első "öregtésztáját" hoy zsemlét csinálok belőle. nade, most megláttam a kiflit. átalakult az elképzlés. megpróbálok kenyeret sütni(merthogy most az sincs raktáron) ésakkor inkább kiflit sütök. bőség zavara:)))

4Gyerek írta...

Naaa...azért bombajótól távol állnak, de este 11 magasságában ennyire futotta, főleg mert mint írtam, még fánkot is dagasztottam utána.

Andicsek: gratukákok! Mármint az elhatározásodhoz, hogy inkább saját magad készíted, nem megrendeled.

Andicsek írta...

Az igaz, hogy úgymond "jólétben" dagonyázok, mert a boltunkban van fehér kenyér barnakenyér félbarna is. zacskós szeletelt, magvas meg mindenféle. a sima kilós félbarna ami inkább fehér 350ft. tegnap vettem egyet és mivel reggel reggelizik mindenki, a fiam meg a férjem visznek itthonról uzsit el is fogyott, aig maradt 2 kis szeletke. namost a legolcsóbb liszt 140ft. hozzávalók plusz az energia.. lehet hogy nem olcsóbb, de biztos jobban adja magát, hogy saját gyártású árú kerül az asztalra. eddig csak áltattam magam, hogy nemvagyok képes sütni, de mióta bekapcsolódtam a gasztroblog olvasásba, egyre jobban érzem, hogy képes vagyok rá.na akkor majd most:))

Ami írta...

De guszták! Ez nagyon kell nekem, most! kérek szépen 5-öt :DDD

Mézeskalács írta...

Nagyon jól néznek ki! Soha nem éreztem úgy, hogy képes lennék ehető kiflit sütni. Lehet, hogy felül kellene a dolgot írni, és megpróbálkozni vele?!

4Gyerek írta...

Ekkora keresletre nem számítottam, azt hiszem ismét neki kell esnem, hisz pl. Ami az egész adag felét kérné.

Mézeskalács: hidd el, ez pofon egyszerű. Ráadásul nem is jár extra sok kosszal, nem kell kencézni, ráadásul margarinnal is bejött (azért nem lesz ez állandó jelenség), Középsőm ebéd helyett kiflit enne. Na persze nem fog, de ez más kérdés.

Andrea írta...

Pfuu ügyes vagy! Èn csak a kakajjjót vállalom hozzá ... nem azt se, mert leégetem a tejet, meg utol se érem amikor kifut.
Inkább hozok vajat a boltból, jó?

Limara írta...

Nagyon jól néznek ki! Régen sütöttem már én is!:)

Viki írta...

Meggondoltam magam, jöttem a vajas kiflikért. Na és akkor tessék szíves nekem elmesélmi, hogy azok a kiflik alatti lukacsos akármi micsodaaaaaaaaa ????: Nem éppem egy sütőlemez ?
Méghogy nincs neked bagettsütőd, meg sütőlemezed?
Tényleg mi az ?

Egyébként én is hasonló összetételü anyagból szoktamk kilit sütni, csak mindíg az elképozelésig jut el, aztán összegömbölyödnek buciknak :)

4Gyerek írta...

Na, az estiek szebbek lettek. Ja, s ugyanolyan finomak, Kiffiamnak vágtam kis karikákat, de mire a rántotta a tányérjába ért volna, a kiflikarikák eltűntek a pocóban.

Limara, kedves tőled, de a szépségükkel nem voltam megelégedve, az estiek szebbek lettek.

Viki: az a lyukacsos izé rendelésre lészült (Oldalbordánál), nálam az tölti be a rács szerepét, amire sütés után kerülnek a péksütik, kenyerek. Komoly, bagettsütőm nix.

Andika: métt kéne kakajót főzni? Csapj a tejbe egy kanál instantot, oszt félkalap. Jó-jó, tudom, az nem az igggazi, de így a kölkek is el bírják maguknak készíteni.

Tücsök Bogár írta...

Az én kifliim miért nem ilyenek? Egyszer tegyél fel hozzá légyszi fázisfotót, hogy mekkorára és milyen alakúra vágod!

4Gyerek írta...

rendben. DE nem vágom, tíz fele osztom a tésztát, s kinyújtom, ovális alakot megközelítő formára.

Fernel írta...

megkívántam!

Valamikor én is csináltam ilyet, jó volt, de kettőnknek nem nagyon akaródzik nekiállni. Csak mert felfalom az összeset, aztán még dagadtabb leszek :(

A szódaporral mi baj? Valamikor a sósperecet is azzal főztem. Fú, most azt is megkívántam. Bakker, este fél hat van!

4Gyerek írta...

Nagy baj nem lehet a szódaporral. Hisz annyian használják. Nekem is csak a perecfőzésnél nem jön be, de másképp használom. A mai forgácsfánk tésztájához is tettem.

autumn írta...

Kedves 4Gyerek! Te lettél az Online Vacsoracsata 2. hetének egyik játékosa! Kérlek nézd meg a blogom!
Üdv,
Kutya és Konyha

Nagyon drukkolok Neked! :)))))

Andrea írta...

Kormi mi is Happy Quicket használunk, de hideg tejbe szerintem nem olyan finom. A kakajjó forrón az igazi, viszont a tejforraláshoz még el kéne végeznem egy tanfolyamot. :)