Ha már a leveseknél s a szászoknál tartottam a tegnapelőtt, akkor hadd osztom meg veletek azt is, hogy mi volt a szászoknál az ünnepi leves. Hát a borleves. Ami igencsak kevésbé tér el az előző, betegeknek ajánlott, citromlevestől. Most akkor csak bennem fogalmazódott meg eme hülye kérdés, hogy betegnek lenni ünnep volt? Mondjuk ha épp a munka miatt fáradt ki valaki, a betegség pedig pihenést jelentett, akkor van némi magyarázat. Másképp.....azt hiszem megyek s megfestetem magam szőkére. Ha már nem értem, legalább legyen okom rá (bocs a született szőkéktől, ezt a slusszpoént most valahogy nem bírtam kihagyni)
Hozzávalók:
- 7 dl bor,
- 4 dl víz,
- 1 citrom héja,
- 2 rúd fahéj,
- 4 tojássárga,
- 1 teáskanál liszt,
- 2 zsemle,
- 7 dkg vaj,
- 12 dkg cukor,
- só.
A bort, a vizet, a cukrot, a citromhéjat és a fahajat főni tesszük. A tojássárgákat elkavarjuk a liszttel és néhány evőkanál forró levessel, majd beleöntjük a fazékba, sűrűn kavargatva egy habverővel. Akkor van kész a levesünk, ha besűrűsödött és habos kezd lenni. Eltávolítjuk a fahajat és a citromhéjat. Tálaláskor pirított zsemlekockákat adunk hozzá.
3 megjegyzés:
Amikor beteg valaki, általában nincs étvágya. A borban lévő savak hatására jobb lesz az étvágy. Van aki a malacoknak is ad bort, hogy jobban egyenek:)
Egyszer régen karácsonykor főztem borlevest, de még kicsik voltak a lányok, nem ízlett nekik. Most az unokák kicsik, és a húslevest szeretik:) de majd kipróbálom ha ketten ünneplünk valamit.
Érdekes leveseket posztoltál mostanában,a citrom és a bor levesben valahogz engemse tentál:)
Gondaanyu! Köszönöm szépen ezt a tudományos magyarázatot. Telhjesen logikusan hangzik (mondjuk tudományos hátterét amúgy sem tudnám igazolni), engem meggyőzött, s talán még a beteg versus ünnep kettőst is kielégíti ez a válasz.
Megjegyzés küldése