Oldalak

2011. 02. 17.

Olajos halkonzerv házilag

Aki figyelmesen végigolvasta a Vacsoracsatás bejegyzésem, ott említettem, hogy készült a konyhámban finom olajos halkonzerv. Na jó, azért nem szuszukáltam bele a végterméket konzerves dobozokba.
Múltkoriban paradicsomosan készítettem, akkor makrélával (türelem, annak a közlése is megtörténik valamikor), most pedig heringet vásároltam.



Hozzávalók:
  • 1 kg hering
  • 1kisebb fej hagyma
  • 5-6 cikk fokhagyma (ezek elefánt méretű cikkek voltak, de mi szeretjük a fokhagymát)
  • babérlevél
  • mustármag
  • bors
  • 3-3,5 dl olaj
  • 0,8 dl ecet (ez segíti a halcsontok puhulási folyamatát)
  • kevés víz
A halakat megmostam, lecsöpögtettem, egy kuktába helyeztem. Rátettem a fűszereket, folyadékokat. A halak nem szabad szárazon legyenek, lében kell csücsülniük. Kuktafedőt rátettem, takaréklángon, alatta lángelosztóval (nekem ez utóbbi hiányában pislákoló lángon) 5-6 óra alatt párolódnak készre. Akkor van kész, ha a csintok puhák.
Ha netán nagyobb adagot készítünk mint amekkorára a család befogadóképessége van kalibrálva, akár le is fagyaszthatjuk, avagy csavaros üvegekbe téve szépen kidunsztolva be is kerülhet a kamra polcára.
A citromlé evés előtti rácsöpögtetése szinte kötelező. Legalábbis nálunk.

10 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Ó, nagy halrajongó vagyok! Nem is tudtam, hogy olajos halat házilag is lehet csinálni! Na, most elraktározom ezt az ötletet!

Chef Viki írta...

Anyám, hogy ez mekkora!

Nem esik szét a hal 5-6 órás kuktai párolódás után? Itt tátom a számat ezerrel :-)

4Gyerek írta...

Mondjuk ez a hering kissé hajlamos volt szétzuhanni, igen erős koncentrálás kellett részemről, hogy épen vegyem ki a kuktából.

Múltkorjában a paradicsomos makréla az közel sziklaszilárd volt. Mégiscsak nagyobb hal, még akkor is ha 2 ujjnyis darabokra volt vágva.

Ditta tortái írta...

Tényleg nagyon jó ötlet,habár a család nem nagyon szereti,csak én,de majd valamikor elkészítem magamnak:-)

Gesztenye receptjei írta...

Mi a gond?
Miért nem sikerült?

Mézeskalács írta...

Egyszer mi is próbálkoztunk házi olajos hallal. Mi a férjem által fogott keszegből (lehet, hogy kárász volt mindig keverem őket) csináltuk, a recept szerint sütőben kellett készíteni. A végeredmény hal chips lett:) De nagyon finom volt. Már csak egy kukta kellene, az újrajátszáshoz!

Bianka írta...

Igeeeen :)

sedith írta...

No, én is elakadtam az 5-6 óránál. Én marosi vagy tavi apróhalból szoktam "szardíniát" készíteni, de max kétórát főzöm.
Mostanában viszont rákaptunk a halfasírtra, ehhez pedig kerek 1 órát főzöm a kuktában a halakat és mindenük szétmegy addigra. Csak kézzel nyomom szét őket, hogy összekavarhassam.
Már sokszor gondolkodtam én is az olajos "konzerv" készítésén a paradicsmos mintájára.

izmir çetesi írta...

thank you

Névtelen írta...

Én a lesozott,majd lecsurgatott halakat szépen borkánba rakom.Pár szem szemesborst,babérlevelet teszek minden borkánba ,majd feltöltöm olajjal.Lekupakolom,egy mélyebb lábasba teszem a bokánokat és nagyon kis lángon 8-9 órát dunsztolom.Fogyasztáskor citromot ajánlok mellé.