Ez az almatorta recept fotóstól 2 éve várakozik, hogy közkinccsé tétessen. Kiffiú 4 éves szülinapi tortája volt, ő választotta. Ráadásul nagyon meg volt vele elégedve.
Ugye mondtam, hogy nem röhög :D
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 15 dkg cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 tojás,
- 2 tojássárga,
- 1 evőkanál zsíros tejföl,
- 1,5 kg alma,
- 15 dkg cukor,
- 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj,
- 1 csillagánizs,
- 20 gramm zselatin,
- 1,5 dl tejszín,
- 3 dkg porcukor,
- 5 dkg mandula.
A
lisztet a cukorral és a citromhéjjal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a
tojássárgákat és annyi tejfölt, hogy a tészta összeálljon. Ez függ a liszttől
és a tojások méretétől. Nyújtsuk ki, majd hajtsuk háromba, tegyük 30 percre
hűtőszekrénybe. Ezután nyújtsuk ki, tegyük egy 28 cm-es tortaforma aljába,
szúrkáljuk meg villával, hogy a fejlődő gőz távozhasson, a tészta ne
púposodjon fel, majd süssük meg szép rózsaszínre. Sütőből kivéve hagyjuk
kihűlni. Ezalatt készítsük el az almás tölteléket. Az almát hámozzuk meg,
magházát távolítsuk el, daraboljuk, öntsünk alá ½ dl vizet, beletesszük a fahéjat, a csillagánizst, lefedjük és lassű
tűzön főzzük jó puhára. Ezután egy kis tálkába öntsünk le róla 2 dl folyadékot,
adjuk hozzá a cukrot, hűtsük ki, és botmixerrel pürésítsük. A folyadékba
áztassuk be a zselatint, majd a csomagoláson levő útasítás alapján oldódásig
melegítsük. Öntsük az almához. A tortalap köré helyezzünk tortagyűrűt, s öntsük
bele az almás masszát. Tegyük hűtőszekrénybe míg megköt az alma. Ezután a
tejszínt a porcukorral verjük fel, kenjük le vele a torta tetejét. Szórjuk meg
az apróra vágott mandulával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése